Verhuizen? Neem uw restschuld mee!

huis-onder-waterDoor het dalen van de huizenprijzen kiezen veel huizenbezitters eieren voor hun geld en stellen ze een geplande verhuizing voor onbepaalde tijd uit. De restschuld die overblijft na verkoop van de woning is genoeg reden te blijven zitten waar ze zitten. Maar daar kan verandering in komen.

Te koop
Uw gezin breidt uit, dus het wordt tijd die eengezinswoning te verlaten en op zoek te gaan naar wat groters. Of misschien gaan uw kinderen wel het huis uit en bent u op zoek naar een kleinere woning met minder schoonmaakuren. Misschien mag u eindelijk van uw welverdiende pensioen gaan genieten en wilt u de stad uit om in een landelijke omgeving eindelijk van de natuur te genieten. Redenen genoeg om uw woning te koop te zetten en op zoek te gaan naar een woning die past bij uw wensen. Het is de restschuld die u nu nog tegenhoudt.

Regeling
Goed nieuws voor de woningbezitters in de hierboven geschetste situatie. Op verzoek van het kabinet past het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) de regels aan voor woningbezitters met een restschuld. De nieuwe regels houden in dat bij de verkoop van de woning de restschuld onder bepaalde voorwaarden meegefinancierd kan worden in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Deze regeling gaat in per 1 januari 2014 en geldt onder de volgende voorwaarden:

  • De restschuld is ontstaan na de verkoop van de woning die gefinancierd is met NHG.
  • De kosten voor de nieuwe woning én de restschuld blijven onder de actuele kostengrens van de NHG. Deze grens is nu nog 290.000 euro, maar wordt per 1 juli 2014 verlaagd naar 265.000 euro.

Impuls
Voor de NHG gelden verder de gebruikelijke acceptatiecriteria. De lening mag niet te hoog zijn in verhouding tot het inkomen. Voor het kopen van een woning en de kosten die daarmee gemoeid zijn mag in 2014 tot 104 procent van de aankoopwaarde worden geleend. Net zoals bij hypotheken zonder NHG het geval is, mag een eventuele restschuld daarbij buiten beschouwing blijven. Met deze maatregel wil het kabinet de huizenmarkt weer een nieuwe impuls geven en de woningbezitter stimuleren de geplande verhuizing toch door te zetten.

Advertenties

Over John Pieters, RMT

NVM-makelaar Onafhankelijk hypotheekadviseur Erkend Financieel Adviseur MfN registermediator
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s